Einde van de wereld

E E N  A N I M A T I E

Verhaal: Mohammad Reza Shams
Vertaling: Balout Khazraei
Animatie: Sara Rajaei
Muziek: Milan Gataric

De zoektocht naar het einde van de wereld brengt veel bij elkaar. Niet alleen Knoop, Brug en Rivier komen samen, maar ook twee talen: het Farsi (de officiële taal van Iran) en het Nederlands, de beeldtaal en de taal van de muziek.

Mohammad Reza Shams werd geboren in Teheran. Hij studeerde aan de kunstacademie, speelde in theatergroepen en ging schrijven voor toneel. Later werd hij schrijver van verhalen voor kinderen en schrijfdocent.
Van hem verschenen meer dan tachtig boeken, die zijn vertaald in het Engels, Chinees, Maleis, Turks en Koerdisch.

Sara Rajaei is een Iraans-Nederlandse videokunstenaar gevestigd in Nederland. In haar werk bestudeert ze het begrip tijd in relatie met geheugen en narratieve technieken. Haar oeuvre bestaat vooral uit korte films en video-installaties. Haar werk is/werd tentoongesteld in onder meer de Appel Arts Centre, Stroom Den Haag, Galerie Nouvelles Images, Rencontres Internationales Paris Berlin Madrid, Museum of Modern & Contemporary Art Rijeka (Kroatië) en Filmfestival van Cannes.

Rajaei werkt sinds 2007 samen met Milan Gataric, een Servisch-Nederlandse componist gevestigd in Rotterdam. Hij maakt composities (jazz, wereldmuziek en hedendaagse muziek) voor film, tv en moderne dans. In 2006 richtte Gataric Taka’akadum Music Production op, een werkplaats voor muziek en geluid. Zijn werk was te zien/te beluisteren in onder meer het Bijbels Museum Amsterdam, De Appel Arts Centre, TV Arte, Internationaal Filmfestival Rotterdam, Stroom Den Haag, Lantaren Venster en andere platforms voor muziek en hedendaagse kunst.

Balout Khazraei werd geboren in Teheran. In Iran studeerde ze klassieke Perzische muziek, in Nederland studeerde ze aan de kunstacademie en later aan de pabo. In haar werkwijze ligt de nadruk op het verbinden van mensen en culturen. Zij doceert als NT2-docent Nederlands aan vluchtelingen en geeft muziektherapie aan kinderen met autisme. In de afgelopen jaren is zij curator geweest van culturele evenementen en festivals, onder andere voor Theater Dakota, Zuiderstrandtheater, Muziekgebouw aan het IJ en Winternachten. Is initiator en programmeur van het Nowruz-festival. Ze volgde een online masterclass creatief schrijven bij Mohammad Reza Shams. Dat was de aanleiding om een aantal verhalen van hem te vertalen.
‘Het einde van de wereld’ is haar eerste vertaling.