Podcast Breedtegraad 52.11

Over een reis vanaf het portiek van mijn geboortehuis op breedtegraad 52.11 dwars door het midden van Europa. Zonder een van te voren bepaald doel, maar met de breedtegraad als richting. Niet een reisgids maar het toeval is leidend. Na circa 1500 km eindigt de reis in het gebied waar Polen, Wit-Rusland en Oekraïne elkaar raken. Ik reis met de camper, zonder Tomtom, en met het openbaar vervoer. Ik ontmoet mensen, vertel over boeken die ik meeneem in de boekenkist en over de geschiedenis van het landschap waarbinnen ik me verplaats.

Afleveringen:

3. De renbaan
Onverwacht komt Muiderman aan bij Renbaan Duindigt in Wassenaar op 52.11. Een vreemde plek bij het huisje van de te jong gestorven kunstenaar Joost Verhagen. Hans herinnert zich het laatste werk van Joost en zag hier ooit het paardenrennen. Hij mijmert over reizen en concludeert dat hij niet houdt van het Groene Hart, zoals het midden van Zuid-Holland wordt aangeduid. Dit gedeelte van de reis werd gemaakt voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Maar tijdens de rubriek ‘De boekenkist’ onderbreekt Muiderman zichzelf en vraagt zich af hoe het nu verder moet. (duur: 18 min.) Zie ook: www.hansmuiderman.nl/breedtegraad52-11/

2. Nog dicht bij huis
In deze aflevering (die gemaakt is voordat de oorlog in Oekraïne begon) zet Hans Muiderman zijn camper voor de deur van zijn geboortehuis en fietst op Breedtegraad 52.11 langs de jaarringen van zijn jeugd. Bij de strafgevangenis in Scheveningen leest hij een naam van een onbekende, op de Waalsdorpervlakte ontmoet hij een Duitse familie waarbij de vader hem een lesje geschiedenis geeft. Uit een boek valt een foto van de schrijver Joseph Roth en Muiderman weet zeker dat hij Roth, geboren in Brody (Oekraïne,) nog vaak zal tegenkomen op deze reis.

1. Het begin
In deze eerste aflevering gaat u terug naar het geboortehuis van Hans Muiderman in Scheveningen op Breedtegraad 52.11. Hij ontdekt bij toeval de geschiedenis van zijn huis, loopt daar in zijn herinnering door de kamers op zoek naar een voorval dat hem nooit verteld is. Later vindt hij, als kind, door een gebeurtenis bij hem voor de deur de aanleiding voor deze reis. Elke aflevering eindigt met een korte bespreking van een boek dat hij meeneemt in de boekenkist van zijn camper.

Hans Muiderman (Den Haag) is schrijver van romans en (reis)verhalen.
Tijdens het festival Winternachten/Writers Unlimited 2013 werd zijn debuutroman Souvenir Utopia gepresenteerd. Daarna verschenen Ik ben hier geboren (2014, korte verhalen) en Hank & Heinrich (2016, roman). Muiderman is een herinneringen-onderzoeker, in al zijn verhalen onderzoekt hij hoe herinneringen werken, hoe vals en vervormd ze zijn. Dat doet hij ook in zijn reisverhalen Als al het andere voorbij is (2015) en HANZE! daar waar de reis naar toe gaat (2018). Recent verschenen bij uitgeverij In de Knipscheer is de novelle De lunchroom. Hij is als schrijver/redacteur nauw betrokken bij verscheidene literaire initiatieven en medeoprichter van het literaire tijdschrift/platform Elders.