Podcast Breedtegraad 52.11

Over een reis vanaf het portiek van mijn geboortehuis op breedtegraad 52.11 dwars door het midden van Europa. Zonder een van te voren bepaald doel, maar met de breedtegraad als richting. Niet een reisgids maar het toeval is leidend. Na circa 1500 km eindigt de reis in het gebied waar Polen, Wit-Rusland en Oekraïne elkaar raken. Ik reis met de camper, zonder Tomtom, en met het openbaar vervoer. Ik ontmoet mensen, vertel over boeken die ik meeneem in de boekenkist en over de geschiedenis van het landschap waarbinnen ik me verplaats.

Afleveringen:

6. Man bij het stoplicht
Via Vreden, net over de grens, waar de rivier de Berkel de oude binnenstad instroomt, reist Muiderman richting Münster en mijmert over het reizen langs rivieren. Bij een rotonde wordt hij staande gehouden door een Duitser met een Kaiser Wilhelm-snor die een lied van Wolf Biermann neuriet en niet meer stopt met praten. De man wijst hem de weg. In de boekenkist gaat het boek ‘Het huis aan het meer’ van Thomas Harding. Aan het leven van de bewoners van het huis lees je de geschiedenis van Europa af. Duur: 18 min.

5. De grens
Vlakbij de grensplaats Oldenkott-Wennewick overnacht Muiderman op een plek waar het regenwater tot zijn knieën staat. Hij drinkt koffie in een somber café en hoort daar het verschil tussen een Duitse Schlager en de Nederlandse top 100. Hij wil precies op 52.11 de grens oversteken, ontdekt daar een eeuwenoude grenspaal. Mijmert met dichter Felix Monter over het verschil tussen forens en reiziger en legt het boek ‘Op de kaart’ van Simon Garfield in de boekenkist. Duur: 18 min.

4. Uitzicht op het veld
Voor het stadhuis in Lochem kijkt Muiderman met trots naar zijn familiewapen, hij parkeert de camper en maakt een fietstocht langs de Berkel. Raakt bij het dorpje Zwiep in gesprek over ‘quarantaine’ en kijkt even later uit op de Galgenveldsedijk bij 52.11. Daar beseft hij, ook voor hem zelf onverwacht, wat hier ooit gebeurd is. En natuurlijk gaat er weer een boek in de boekenkist, deze keer de briefwisseling tussen Joseph Roth en Stefan Zweig. (Duur: 17 min.)

3. De renbaan
Onverwacht komt Muiderman aan bij Renbaan Duindigt in Wassenaar op 52.11. Een vreemde plek bij het huisje van de te jong gestorven kunstenaar Joost Verhagen. Hans herinnert zich het laatste werk van Joost en zag hier ooit het paardenrennen. Hij mijmert over reizen en concludeert dat hij niet houdt van het Groene Hart, zoals het midden van Zuid-Holland wordt aangeduid. Dit gedeelte van de reis werd gemaakt voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Maar tijdens de rubriek ‘De boekenkist’ onderbreekt Muiderman zichzelf en vraagt zich af hoe het nu verder moet. (Duur: 18 min.) Zie ook: www.hansmuiderman.nl/breedtegraad52-11/

2. Nog dicht bij huis
In deze aflevering (die gemaakt is voordat de oorlog in Oekraïne begon) zet Hans Muiderman zijn camper voor de deur van zijn geboortehuis en fietst op Breedtegraad 52.11 langs de jaarringen van zijn jeugd. Bij de strafgevangenis in Scheveningen leest hij een naam van een onbekende, op de Waalsdorpervlakte ontmoet hij een Duitse familie waarbij de vader hem een lesje geschiedenis geeft. Uit een boek valt een foto van de schrijver Joseph Roth en Muiderman weet zeker dat hij Roth, geboren in Brody (Oekraïne,) nog vaak zal tegenkomen op deze reis.

1. Het begin
In deze eerste aflevering gaat u terug naar het geboortehuis van Hans Muiderman in Scheveningen op Breedtegraad 52.11. Hij ontdekt bij toeval de geschiedenis van zijn huis, loopt daar in zijn herinnering door de kamers op zoek naar een voorval dat hem nooit verteld is. Later vindt hij, als kind, door een gebeurtenis bij hem voor de deur de aanleiding voor deze reis. Elke aflevering eindigt met een korte bespreking van een boek dat hij meeneemt in de boekenkist van zijn camper.

Hans Muiderman (Den Haag) is schrijver van romans en (reis)verhalen.
Tijdens het festival Winternachten/Writers Unlimited 2013 werd zijn debuutroman Souvenir Utopia gepresenteerd. Daarna verschenen Ik ben hier geboren (2014, korte verhalen) en Hank & Heinrich (2016, roman). Muiderman is een herinneringen-onderzoeker, in al zijn verhalen onderzoekt hij hoe herinneringen werken, hoe vals en vervormd ze zijn. Dat doet hij ook in zijn reisverhalen Als al het andere voorbij is (2015) en HANZE! daar waar de reis naar toe gaat (2018). Recent verschenen bij uitgeverij In de Knipscheer is de novelle De lunchroom. Hij is als schrijver/redacteur nauw betrokken bij verscheidene literaire initiatieven en medeoprichter van het literaire tijdschrift/platform Elders.