Podcast Breedtegraad 52.11
Over een reis vanaf het portiek van mijn geboortehuis op breedtegraad 52.11 dwars door het midden van Europa. Zonder een van te voren bepaald doel, maar met de breedtegraad als richting. Niet een reisgids maar het toeval is leidend. Na circa 1500 km eindigt de reis in het gebied waar Polen, Wit-Rusland en Oekraïne elkaar raken. Ik reis met de camper, zonder Tomtom, en met het openbaar vervoer. Ik ontmoet mensen, vertel over boeken die ik meeneem in de boekenkist en over de geschiedenis van het landschap waarbinnen ik me verplaats.
Afleveringen:
12. Schulpforta
Muiderman blijft nog even in de buurt van Nietzsche, die als kind op de Martktplatz in Naumburg stond. Op zijn verjaardag hoorde hij daar niet ‘Lang zal hij leven’ maar marsmuziek. Muiderman loopt rond op Schulpforta, het gymnasium waarop Nietzsche zat en hij vraagt aan Nietzsche-lezer Ton Willemsen (zie ook aflevering 11) hoe die om moet gaan met een filosoof die pathos als keurmerk lijkt te hebben. In de boekenkist gaat het boekje Aus meinem Leben. (duur 18 min.)
11. Verdwalen met Nietzsche
Na een wegomlegging voorbij Halberstadt verdwalen Muiderman en fotograaf Anna. Ze vragen zich af of de breedtegraad 52.11 ook een marge moet kennen en komen terecht in de achtertuin van het huis waar de filosoof Nietzsche geboren is. Muiderman mijmert over wandelen en bevraagt een vriend die in de voetsporen van Nietzsche liep. In de boekenkist gaat ‘Wandelen, en filosofische gids’ van Frédéric Gros. (duur: 18 min.)
10. De vader van Wibke
In deze aflevering gaat Muiderman in Halberstadt naar de plek waar Wibke Bruhns, de auteur van Het land van mijn vader (zie ook aflevering 7), geboren is. In dit boek uit de boekenkist gaat Bruhns al schrijvend op zoek naar haar vader van wie ze zich niets herinnert. Muiderman volgt haar spoor. Even later, bij een plek waar ooit een synagoge stond, leest hij opnieuw een tekst van Joseph Roth. En het boek In de ban van de tegenstander van Hans Keilson gaat mee in de boekenkist. (duur 16 min.)
9. Eenheid
In Halberstadt iets ten zuiden van breedtegraad 52.11 ontmoet Muiderman een man die zijn hardlooprondje even voor hem onderbreekt. Een praatje wordt een geschiedenisles: de man praat over zijn vader, over wat er in deze stad gebeurd is. Hij houdt een pleidooi voor het belang van eenheid op een plek die haar verleden kwijt is. Muiderman bezoekt de kathedraal, vraagt zich af waarom hij dat doet en leest daar een tekst van Joseph Roth. Natuurlijk gaat er weer een boek in de boekenkist en de titel zal de trouwe luisteraar van deze podcast bekend voorkomen. (duur 18 min.)
8. Het grenskantoor
Op zoek naar het Grensmuseum bij Helmstedt komt Muiderman terecht in een bosachtig gebied met de resten van de Muur. Hij leest op een bord een tekst in drie talen met vette uitroeptekens en weet niet meer wat werkelijkheid of fictie is. In een vitrine bij het Grensmuseum vindt hij een boek met als titel ‘Het principe van de hoop’. Hij passeert Grenzdenkmal na Grenzdenkmal, schijnbaar lege dorpjes, waaronder Hötensleben precies op breedtegraad 52.11. Het boek ‘De wereld van gisteren’ van Stefan Zweig gaat in de boekenkist en blijkt ook nu nog angstig actueel. Duur 18 min.
7. De onderhandelaars
In de Friedensaal in Münster valt het Muiderman op hoe de onderhandelaars van de Vrede van Münster zijn geportretteerd. Ook leert hij dat het verschijnsel nepnieuws eeuwenoud is en dat de (kunst)schilder van toen te vergelijken is met de persfotograaf van nu. En alweer ontmoet hij een Duitser die direct over politiek begint te praten. In de boekenkist gaat Het land van mijn vader van Wibke Bruhns, Jet Quadekker leest een fragment. Duur: 18 min.
6. Man bij het stoplicht
Via Vreden, net over de grens, waar de rivier de Berkel de oude binnenstad instroomt, reist Muiderman richting Münster en mijmert over het reizen langs rivieren. Bij een rotonde wordt hij staande gehouden door een Duitser met een Kaiser Wilhelm-snor die een lied van Wolf Biermann neuriet en niet meer stopt met praten. De man wijst hem de weg. In de boekenkist gaat het boek ‘Het huis aan het meer’ van Thomas Harding. Aan het leven van de bewoners van het huis lees je de geschiedenis van Europa af. Duur: 18 min.
5. De grens
Vlakbij de grensplaats Oldenkott-Wennewick overnacht Muiderman op een plek waar het regenwater tot zijn knieën staat. Hij drinkt koffie in een somber café en hoort daar het verschil tussen een Duitse Schlager en de Nederlandse top 100. Hij wil precies op 52.11 de grens oversteken, ontdekt daar een eeuwenoude grenspaal. Mijmert met dichter Felix Monter over het verschil tussen forens en reiziger en legt het boek ‘Op de kaart’ van Simon Garfield in de boekenkist. Duur: 18 min.
4. Uitzicht op het veld
Voor het stadhuis in Lochem kijkt Muiderman met trots naar zijn familiewapen, hij parkeert de camper en maakt een fietstocht langs de Berkel. Raakt bij het dorpje Zwiep in gesprek over ‘quarantaine’ en kijkt even later uit op de Galgenveldsedijk bij 52.11. Daar beseft hij, ook voor hem zelf onverwacht, wat hier ooit gebeurd is. En natuurlijk gaat er weer een boek in de boekenkist, deze keer de briefwisseling tussen Joseph Roth en Stefan Zweig. (Duur: 17 min.)
3. De renbaan
Onverwacht komt Muiderman aan bij Renbaan Duindigt in Wassenaar op 52.11. Een vreemde plek bij het huisje van de te jong gestorven kunstenaar Joost Verhagen. Hans herinnert zich het laatste werk van Joost en zag hier ooit het paardenrennen. Hij mijmert over reizen en concludeert dat hij niet houdt van het Groene Hart, zoals het midden van Zuid-Holland wordt aangeduid. Dit gedeelte van de reis werd gemaakt voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Maar tijdens de rubriek ‘De boekenkist’ onderbreekt Muiderman zichzelf en vraagt zich af hoe het nu verder moet. (Duur: 18 min.) Zie ook: www.hansmuiderman.nl/breedtegraad52-11/
2. Nog dicht bij huis
In deze aflevering (die gemaakt is voordat de oorlog in Oekraïne begon) zet Hans Muiderman zijn camper voor de deur van zijn geboortehuis en fietst op Breedtegraad 52.11 langs de jaarringen van zijn jeugd. Bij de strafgevangenis in Scheveningen leest hij een naam van een onbekende, op de Waalsdorpervlakte ontmoet hij een Duitse familie waarbij de vader hem een lesje geschiedenis geeft. Uit een boek valt een foto van de schrijver Joseph Roth en Muiderman weet zeker dat hij Roth, geboren in Brody (Oekraïne,) nog vaak zal tegenkomen op deze reis.
1. Het begin
In deze eerste aflevering gaat u terug naar het geboortehuis van Hans Muiderman in Scheveningen op Breedtegraad 52.11. Hij ontdekt bij toeval de geschiedenis van zijn huis, loopt daar in zijn herinnering door de kamers op zoek naar een voorval dat hem nooit verteld is. Later vindt hij, als kind, door een gebeurtenis bij hem voor de deur de aanleiding voor deze reis. Elke aflevering eindigt met een korte bespreking van een boek dat hij meeneemt in de boekenkist van zijn camper.
Tijdens het festival Winternachten/Writers Unlimited 2013 werd zijn debuutroman Souvenir Utopia gepresenteerd. Daarna verschenen Ik ben hier geboren (2014, korte verhalen) en Hank & Heinrich (2016, roman). Muiderman is een herinneringen-onderzoeker, in al zijn verhalen onderzoekt hij hoe herinneringen werken, hoe vals en vervormd ze zijn. Dat doet hij ook in zijn reisverhalen Als al het andere voorbij is (2015) en HANZE! daar waar de reis naar toe gaat (2018). Recent verschenen bij uitgeverij In de Knipscheer is de novelle De lunchroom. Hij is als schrijver/redacteur nauw betrokken bij verscheidene literaire initiatieven en medeoprichter van het literaire tijdschrift/platform Elders.