Twee gedichten van David Muiderman

de lucht vandaag

grijze wolken, bloedriviertjes
oker en graniet

ik weet niets
en de wind waait alle kanten op

blijf ik binnen
of groei ik naar buiten

een kat neemt plaats
en ik droom weg

dat we samen
een roodborstje vangen
of een geelgors

dat we de buit verdelen
in botten en in vlees
en het snaveltje
aan de aarde geven

om uit te groeien
tot een nieuw leven

grijze wolken, bloedriviertje
oker en graniet
de wind waait alle kanten op

en ik weet niets

5

kom tegen me aan liggen
als een schildpad

ik heb ijskoude sla, na het eten
vallen we weer in slaap en denken
eenvoudig aan de taken die we hebben

eenvoudig zijn de levenden, eenvoudig onze doden

de geheugens, we horen ze snuiven
in houten paarden en zacht
roeren in het alkaan van onze herinneringen

dit lijkt ingewikkeld, als een laken in een visnet
maar samen zijn wij weer eenvoudig in het meervoudige
van het bestaan

jij. ik. wij. eens. zullen wij er niet meer zijn
dan gaan de lichten aan

Van David Muiderman (1972) verschenen twee dichtbundels in eigen beheer: Zacht zand in 2001 en Binnenwerk in 2003. Bij Uitgeverij De Brouwerij | Brainbooks kwam de herziene uitgave van Zacht zand uit met de beste gedichten uit de eerder in eigen beheer uitgegeven bundels. De poëzie van David is geïnspireerd door de reizen die hij maakte, door de zee, de liefde en de stad Parijs. Zijn gedichten werden opgenomen in verschillende verzamelbundels.